CV’ens innhold: Hvordan sette opp en effektiv CV

Det finnes mange måter å sette opp en CV på, og derfor finnes det ingen fasit på hvordan en CV skal se ut – det handler ofte om smak og preferanser. Det viktigste er at du presenterer informasjonen på en lettfattelig måte, slik at arbeidsgiver raskt kan finne den nødvendige informasjonen.

Husk at informasjonen du gir bør være relevant for den spesifikke jobben du søker på. Gjør en kartlegging av hvilke krav som er nevnt i stillingsannonsen, og tilpass CV-en deretter.

Vær selektiv når du velger hvilken informasjon du presenterer. For eksempel, det er ikke alltid relevant å inkludere sommerjobber fra 20 år tilbake.

Typisk oppbygging av en CV:

Personalia

Dette er de grunnleggende opplysningene om deg, som navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse. Du kan også inkludere personlige opplysninger som fødselsdato, sivilstand, antall barn og førerkort, men dette er valgfritt. Presenter disse opplysningene på en oversiktlig og ryddig måte øverst på CV-en.

Nøkkelkvalifikasjoner

Nøkkelkvalifikasjoner er både formelle og uformelle ferdigheter som du presenterer som løsninger på de behovene arbeidsgiver har for den stillingen du søker. Tilpass nøkkelkvalifikasjonene til jobben du søker på, og bruk denne informasjonen i både søknaden og på intervjuet for å forklare hvorfor du er den rette kandidaten for stillingen.

Utdanning og Erfaring

Utdanning og arbeidserfaring er de mest kjente delene av CV-en. Her bør du nevne både fullførte og pågående utdanninger. Når det gjelder arbeidserfaring, inkluder både faste stillinger, deltidsarbeid og midlertidige oppdrag.

Presentasjonen av utdanning og erfaring bør være i omvendt kronologisk rekkefølge, med det nyeste først. For de som ikke har mye arbeidserfaring, kan det være nyttig å inkludere sommerjobber, praksisplasser eller utplasseringer fra skole.

Annen kompetanse

I tillegg til utdanning og arbeidserfaring, har mange også annen relevant kompetanse, som ulike kurs, sertifikater, digitale ferdigheter og frivillig arbeid. Dersom du har jobbet med spesifikke prosjekter, kan det være lurt å lage et eget vedlegg for å presentere disse på en oversiktlig måte, siden CV-en bør holdes på maks to sider.

Referanser

Det er viktig å inkludere referanser på CV-en, som kan bekrefte informasjonen og inntrykket arbeidsgiver har av deg. Vanligvis benyttes tidligere arbeidsgivere som referanser, men også kolleger, lærere eller trenere kan være relevante.

Før du oppgir noen som referanse, sørg for at du har informert dem om at de kan bli kontaktet, og at de er forberedt på å gi en positiv omtale. Det kan være lurt å ha minst fem referanser, slik at du kan bruke dem strategisk i forhold til jobben du søker på.

Mer om temaet:

 

Eksempler:

Translate »