Hvordan bør en CV se ut?

En CV skal være skrevet på pc, og den skal ikke være for kort og heller ikke for lang. Dette betyr at en må tenke utnyttelse av siden/arket.

Antall sider

Dersom det er mulig å få alt på en side så er det bra, men om en trenger flere sider så bruk helst ikke flere enn to sider. Husk at dersom CV’en blir på flere sider så må en få med ditt navn på alle sider, for eksempel i toppteksten. Husk også eventuelt sidenummer om du har flere sider. Kan være lurt å formatere sidenummerering som dette: Side 1 av 2

Ark og skrifttyper

Det anbefales å bruke hvitt ark ved utskrift. Om en bruker farget ark så vil en selvfølgelig bli mer synlig, men de negative konsekvensene ved å ikke bli tatt seriøst er større.

Bruk lettleselige skrifttyper som Calibra eller Arial i størrelse 11 eller 12. Ikke gå i fellen å bruk mindre skriftstørrelser enn dette for å få plass til innholdet på arket, eller motsatt – bruke større skrift for å fylle arket. Dersom du får plassproblemer, vurderer annet design på CV’en.

Dersom du i tillegg skal sende søknad så er det smart å bruke samme skrifttype på søknad som på CV. Dette gir et inntrykk av ryddighet og profesjonalitet.

Sende med e-post

Veldig ofte sendes CV via e-post. Det anbefales da å sende den i PDF format (stort sett alle tekstbehandlingsprogram har mulighet for å eksportere til PDF). PDF er et universelt format som stort sett alle enheter kan lese. Fordelen med dette formatet er at mottaker ser det samme som du når denne ser på CV’en.

Bilde på CV

Det blir mer og mer vanlig å bruke bilde på CV. Det er da viktig å gjøre seg noen tanker i forhold til hva slags bilde en skal bruke. Husk at en god CV kan raskt bli ødelagt av et dårlig bilde, mens et godt bilde vil heller ikke gjøre en dårlig CV god.

Oppsummering

CV skal være et dokument som presenterer deg som jobbsøker, og vær derfor forsiktig med å bruke for mye effekter, forskjellige farge, ulike skrifttyper med mer på dokumentet. Bruk heller kreativiteten i forhold til hvordan du presenterer deg, hvilke ord du bruker, hvilken måte du setter opp CV på, osv.

 

Mer om temaet:

Translate »