Derfor bør du strukturere søknadsteksten

Gjesteinnlegg:

Mathias Moe – Tekstforfatter hos Din Gruppen / https://www.dincvhjelp.no/

Har du funnet en stillingsannonse du ønsker å søke på? Når drømmejobben plutselig dukker opp, er det fort gjort å bli litt vel entusiastisk. Du skriver en søknad samme kveld, og sender den inn til din potensielle arbeidsgiver.

I søknadsteksten har du nevnt alt som nevnes bør. Du er motivert, du har relevant erfaring, du har oppnådd gode resultater i tidligere jobber og du brenner for fagfeltet ditt. Dette må vel gå veien?

Ikke nødvendigvis… Dagene og ukene går, og entusiasmen blir gradvis mindre. Svaret uteblir. Selv om du fikk med relevant informasjon i søknaden, fanget den tydeligvis ikke arbeidsgivers interesse i mengden av søkere.

Mange tenker ikke over at søknaden ikke bare skal være informativ og relevant. Optimalt sett bør den også ha en rød tråd og være lettlest. Det er her struktur kommer inn i bildet! Med riktig oppbygning og skrivemåte kan du skille deg positivt ut i mengden. Men hvordan?

Slik lager du en strukturert jobbsøknad

Mange jobbsøknader bærer preg av dårlig struktur og et rotete oppsett. Det er gjerne ikke sammenheng mellom de forskjellige tingene du skriver om, og teksten blir tung å fordøye. Et
godt språk er avgjørende. Få gjerne hjelp til å skrive søknad om du er usikker!

Arbeidsgiveren mottar kanskje hundrevis av søknader. Det er derfor ikke usannsynlig at en rotete jobbsøknad med lange og usammenhengende setninger nedprioriteres.

En jobbsøknad skal optimalt sett fange den potensielle arbeidsgiverens interesse umiddelbart. Formuleringene dine bør være interessante nok til at arbeidsgiver ønsker å lese videre.

Formålet med søknaden er tross alt å bli lagt merke til, og å skille seg ut i mengden. For å få dette til bør du strukturere søknadsteksten. Her er våre beste tips for å lykkes!

1. Ha en rød tråd i jobbsøknaden

En usammenhengende jobbsøknad vil ikke engasjere mottakeren. Det er lurt å ha en klar og tydelig struktur i søknadsteksten.

Sørg for at du har en rød tråd i søknaden. Det beste er om du klarer å kombinere informasjon om kunnskap og motivasjon med et godt språk. Det er en fordel om teksten oppleves som sammenhengende. Bruk gjerne bindeord, og oppnå en god flyt!

2. Fang arbeidsgivers oppmerksomhet innledningsvis

Nesten alle søknader starter med standardfrasen «jeg søker herved på…» eller lignende. Det er ikke nødvendigvis noe galt med dette, men det vil neppe fange arbeidsgiverens oppmerksomhet.

Fang heller arbeidsgiverens interesse ved å fortelle om hvorfor stillingen appellerer til deg. Ikke vær redd for å vise selvtillit! Forklar gjerne hvorfor du er den perfekte kandidaten allerede innledningsvis.

3. Vis motivasjon og kvalifikasjoner i hoveddelen

En strukturert jobbsøknad bør ha en informativ hoveddel etter innledningen. Her forklarer du arbeidsgiveren nøyaktig hva du kan by på.

Fremhev hvordan du kan skape merverdi for arbeidsplassen. Husk å argumentere for standpunktene dine. Flett også søknadsteksten mot stillingen og bransjen, slik at du viser at du har inngående kunnskap om fagfeltet. Her er de tre hovedpunktene du bør fremheve:

  • Kvalifikasjoner
  • Motivasjon
  • Hvorfor du passer inn i stillingen/selskapskulturen

4. Avslutning på jobbsøknad: Hva kan du tilby?

En jobbsøknad med gunstig struktur skal også ha en god avslutning. Målet er at arbeidsgiver skal overbevises om at du er rette kandidat for stillingen. Forklar at du er motivert for stillingen, og at du har kompetansen og erfaringen selskapet trenger.

Husk også å inkludere kontaktinformasjon og opplysninger om oppstart. Avslutt gjerne med en «punchline» som gjør at arbeidsgiveren husker deg.

Lykke til!

Translate »