Hvordan skille seg ut som jobbsøker

I disse Corona tider så har et allerede vanskelig arbeidsmarked blitt enda vanskeligere for jobbsøkere og konkurransen om de ledige stillingene har blitt større.

Som jobbsøker så er det mye å tenke på. Ikke nok med at du skal kunne lage en god CV og søknad, så må du også kunne forberede deg til et jobbintervju. Men, før du kommer så langt så må du også få kontroll på en del andre ting.

Du må få en oversikt over arbeidsmarkedet, hvilke krav stilles til den type jobb du er på jakt etter, hvordan finne de utlyste stillingene, kartlegge arbeidsmarked og hvilke arbeidsgivere som kan være aktuelle for deg, da med tanke på det skjulte arbeidsmarkedet. Les mer om åpne søknader her.

CV er for mange jobbsøkere det viktigste dokumentet en har, og det er derfor viktig å bruke tid på å sette opp en skikkelig CV. I tillegg til den vanlige informasjonen (personalia, utdanning, erfaring osv) så er delen om nøkkelkvalifikasjoner en god mulighet for å skille seg ut som jobbsøker. Nøkkelkvalifikasjoner er de kvalifikasjoner du mener du har som er vesentlige i forhold til den jobben du har søkt på, altså de kvalifikasjonene som løfter deg opp til å bli den aktuelle kandidaten til stillingen.

Typiske feil mange gjør nå de lager en CV er å ikke sjekke den for skrivefeil, rotete layout, manglende opplysninger osv.

Dersom en ønsker å lykkes med søknaden så  bør en tenke over følgende:

  • Skriv ny søknad til hver jobb
  • Les korrektur og sjekk også at alle navn er skrevet riktig
  • Få noen andre til å lese søknaden, de vil kanskje kunne stille spørsmål med ting du skriver
  • Svar på stillingsannonsen, og forstå hva du søker på
  • Vær kreativ – skill deg ut
  • Hvis mulig, lever søknad personlig
  • Send/lever søknad snarest

Siste steg i prosessen er ofte et jobbintervju. Se på jobbintervjuet som en muntlig prøve, og kom forberedt. Tenk gjennom hvilke spørsmål som kan være aktuelle ut fra den stillingen du har søkt på. Gjør gode forberedelser og gå gjennom huskelisten.

Lykke til med jobbsøkingen!

Translate »