Forberedelser til intervjuet

Kjenn din CV – ut og inn

Når du først har brukt mye tid på å lage en god CV, ta deg også tid til å kjenne alle detaljer som årstall for utdanning og arbeidserfaring, stillingstitler, kurs, sertifikater med mer. Det vil si at du mer eller mindre kan den på rams. Og dersom du får spørsmål vedrørende arbeidsoppgaver i stillingene du har hatt så kan du svare på dette.

Vær også forberedt på å måtte gi mer utfyllende informasjon enn det som står på CV’en.

Kjenn dine styrker og svakheter

Du må være forberedt på å måtte prate både om dine styrker og dine svakheter. Det er selvfølgelig viktig å spille på dine styrker under intervjuet. Fortell hva du kan, ikke hva du ikke kan – for den listen kan bli veldig lang. Men, om det blir spørsmål om svakheter vær balansert ærlig om dette.

Klær skaper folk

Et spørsmål mange stiller seg selv når de skal på et jobbintervju er hva slags kleskode skal en bruke. Dette spørsmålet kan ikke besvares med en fasit, så her må en selv gjøre noen vurderinger.

For det første, kle deg komfortabelt (men passende). Det er viktig at du føler deg vel i situasjonen, og da er det dumt om klærne skulle ødelegge for deg.

Er du usikker på hvordan du skal kle deg, tenk over om du kjenner noen hos denne arbeidsgiver – hvordan går de eventuelt kledd. Sjekk nettsidene til arbeidsgiver, kanskje det er bilder av ansatte på kontaktsidene.

En god regel er å være litt konservativ i klesvalget. Vær bevisst på fargevalg, det er klart at et antrekk med mange forskjellige farger kan være oppfriskende, men det kan også være forstyrrende. Det må ikke bli slik at det arbeidsgiver husker deg for var hvordan du var kledd.

Gjør klar klærne dagen i forveien. Litt kjedelig om du på morgenen finner ut at buksa du skulle bruke ligger i skittentøys kurva. Og ikke minst, du har nok å tenke på denne dagen om du ikke også skal bruke energi på å finne klær.

Stemme og språk

Stemmen er forkledningen du gir ordene du bruker. Vær observant på hva slags stemmeleie du bruker, volumet lar seg enkelt regulere. Snakk så pass høyt at alle hører deg, men det må selvfølgelig ikke bli «ute stemme».

Når en er nervøs så kan ofte stemmeleiet bli påvirket, f.eks. at en begynner å snakke monotont. La stemmen din leve, vær engasjert der du skal være engasjert. Vær reflektert der du skal ha refleksjon, osv.

En annen utfordring som kan dukke opp er dialekt. Noen dialekter er verre å forstå enn andre, så ha gjerne dette også i bakhodet og ikke bruk de mest innbarka dialekt ordene.

Språkbruken kan være med på å formidle selvtillit, altså at du viser at dette behersker du. Bruk ord som du selv forstår. Ikke prat for raskt, men heller ikke for sent. Pass på at du ikke sluker ordene ved overganger. Og det er absolutt anbefalt å prøve å unngå ord som «ah», «eh», «hm» osv.

Førsteinntrykk

De første 90 sekundene er avgjørende. Det er da ditt førsteinntrykk skapes. Smil, selv om du er nervøs. Presenter deg med et fast håndtrykk og ha øyekontakt når du gjør dette. Husk at du får aldri anledning til å skape et nytt førsteinntrykk.

Kroppsspråk

Vi kommuniserer på 3 nivå. Først er det verbale (7%), altså de ordene vi bruker. Så er det det vokale (38%), stemmen vår. Til slutt har vi det visuelle (55%), altså ansikt og kropp.

Med tanke på dette, så ser en at vårt kroppsspråk er meget viktig i kommunikasjonen, noe en også må ha i bakhodet når en er på et intervju.

En må la kroppen arbeide for deg og ikke mot deg. Vær avslappet, bruk gjerne hendene men ikke overdriv. Fold ikke hendene foran deg, ikke legg armene i kors eller for den saks skyld ikke lek med pennen.

Humor

Humor kan være farlig, så her må en virkelig trå varsomt. Husk at god humor defineres av mottaker. Det er altfor lett å bomme, du kjenner ikke de som er tilstede under intervjuet, og du kan risikere at de blir fornærmet eller ikke forstår humoren. Altså; du har mer å tape enn å vinne på dette.

Mer om temaet:

Translate »