Frykt

Mange vil nok oppleve nervøsitet, sceneskrekk og andre ting i forkant av et jobbintervju.

Det som en egentlig opplever er:

FRYKT!

Hvorfor opplever vi frykt?

Hjernens oppgave er å holde deg i live, og ønsker derfor å få deg ut av farlige situasjoner. En får det vi kaller en «fight eller flight» respons. Musklene skjelver, hjertet slår fort og adrenalinet pumper. Det positive med en slik situasjon er at kroppen er i en slags alarmberedskap, det vil si at du er mer konsentrert og fokusert – noe du kan dra nytte av i et intervju.

Noen gode råd for å få bukt med denne frykten er å øve mye. Få hjelp av noen til å intervjue deg, finn en liste med typiske intervjuspørsmål og gjennomføre et rollespill. Det er ikke alltid godt nok bare å tenke på hva du skal svare, viktig også å si det.

Øving gjør mester

Et annet godt råd er å pugge de 2 første minuttene. Det er som regel da nervøsiteten er størst. Hvordan skal en pugge de 2 første minuttene tenker du kanskje da? Veldig mange jobbintervju starter med spørsmålet fortell om deg selv, noe som gir deg en mulighet til å pugge.

Mange tenker kanskje at de ikke trenger å øve. Om du tenker slik, tenk om igjen! Øvelse gjør mester, og det vil kunne gi deg en god forsikring mot å snuble i ord og å tabbe seg ut.

Få bukt med frykten

I timene før du skal i ilden så er det noen enkle råd å følge:

Tenk positivt

  • Prøv å se deg selv foran de som skal intervjue deg der du har full kontroll

Bruk bekreftelser

  • Si til deg selv at «Jeg kan klare dette», «Dette er jeg godt forberedt til», «Dette er min dag, i dag lykkes jeg»

Mat

  • Unngå å spise for mye i forkant slik at kroppen ikke må bruke mye av energien på å fordøye maten når du egentlig trenger den for å gjennomføre intervjuet.
  • Spis eventuelt noe lett mat.
  • Det anbefales også å unngå kaffe og alkohol

Aktivitet

  • Gjennomfør en aktivitetsøkt i forkant av intervjuet. F.eks. ta deg en spasertur, dette gjør godt for kropp og sinn.

Kontroll

Ved start av intervjuet

Husk at intervjuet starter så snart du banker på døren og gjør entre. Virk ledig og selvsikker, finn et trygt ansikt og smil og vis at du gleder deg. Ha et rolig tempo, men selvfølgelig ikke for tregt. Hils på de som er i rommet og sett deg på anvist plass.

Underveis er det viktig å huske på at du må puste, ta pauser på noen få sekund innimellom slik at du får trekt pusten og samtidig tenkt over det neste du skal si. Hold hendene løse og ledige, sørg for rett rygg og god holdning.

Konsentrer deg om de som er tilstede og tenk på hva du ønsker å gi dem og hvorfor du er i denne situasjonen. Etter noen få minutter vil du sannsynligvis føle deg mye tryggere.

Oppsummering

Det å være nervøs i forkant av et jobbintervju er helt normalt, og faktisk bra! Nervøsitet er bare adrenalin som strømmer gjennom kroppen, altså en form for energi. Da gjelder det for deg å ta kontroll over denne energien og bruke den positivt.

Mark Twain har en gang sagt:

«There are two types of speakers. Those who get nervous and those who are liars»

Mer om temaet:

Translate »