Andre intervjuspørsmål

Her er en oversikt over andre mulige spørsmål du kan få på et jobbintervju. På en del av spørsmålene vil du også finne noen kommentarer til spørsmålet.

Intervjuspørsmål med kommentarer:

Hva er de tre første tingene du gjør hver dag?

Hvordan du starter dagen er vanligvis en god indikasjon på hvordan dagen går. Er du en som surrer mye om morgenen? En organisert time manager? Et sted i midten?

Hva er du kjent for?

Hva gjør deg unik? Sannsynligvis er intervjueren ute etter å finne ut om dine verdier er på linje med selskapets verdier. Dette bør du undersøke på forhånd. Finn ut hva selskapets verdier er og hvordan de blir ansett i offentligheten.

Hvorfor har du ikke fått jobb etter så lang tid som arbeidsledig?

Jeg har vurdert nøye hvilke firmaer jeg ønsker å jobbe hos, og brukt mye tid på å finne informasjon om de aktuelle firmaer.

Hvis du kunne starte på nytt, hva ville du gjøre annerledes?
Det er viktig at du ikke har angret på noe. Du kan til nød dra opp noen små ubetydelige ting langt tilbake i tid.
Hvilken lønn er du verd?
Si ALDRI et tall! La arbeidsgiveren si hva han/hun hadde tenkt å tilby, og si du skal tenke på det. Eventuelt kan du si at du har tenkt på en lønn mellom det og det, men regner med å bli betalt for det jeg er kvalifisert for. Et annet svar er at det ikke betyr så mye nå, men at vi kan komme tilbake til det etter et halvt år, når du ser hva jeg er verdt.
Hvilke andre stillinger vurderer du nå?
Nevn de stillingene som kan sammenlignes med den stillingen og det firmaet du er på intervju hos.
Hvorfor ønsker du å jobbe hos oss?
Nok et personlig spørsmål. Noen tips kan være; Fordi jeg har den kompetansen dere søker, fordi jeg kan bidra til å utvikle noe, fordi dere holder til i f.eks. Oslo og er et nasjonalt, internasjonalt firma med interessante kunder.
Hvordan ville samboeren din beskrevet deg?
Fullstendig personlig! Vær ærlig om både positive og negative sider.
Svarer du ja når kolleger spør om du kan utføre oppgaver for dem?
I utgangspunktet ja, men døgnet har bare 24 timer og sier hyggelig nei, hvis jeg ikke har mulighet.
Er du en 'nikkedokke' som svarer ja til alt, og aldri sier nei?
Nei, men jeg er villig til å strekke meg langt innenfor rimelighetens grenser.
Er du kreativ? Eksempler
Svaret er selvfølgelig ja, men det kan være vanskelig å finne eksempler. Grav ned i den yngre barndom om nødvendig. Arbeidsgivere elsker prosjekter som start av skoleavis og omorganisering av russefeiring.
Har du temperament?
Jeg er i utgangspunktet rolig og avbalansert. Det er sjelden jeg farer opp. Men hvis jeg føler meg urettferdig behandlet så sier jeg fra på en konstruktiv måte, uten at jeg bærer noe som helst nag til dem/den personen etterpå.
Hva er dine målsetninger personlig og hos oss?
Komme inn hos dere, bli en del av firmaet. Først og fremst nå ønsker jeg å tilføre firmaet det jeg har av kunnskaper, og etter det kan det hvis mulighetene er tilstede for det, være interessant med administrative oppgaver.
Takler du stress?
Ja, det gjør du! Måten du håndterer det på er det kritiske her, og meget personlig. Prøv å henvise til situasjoner i virkeligheten, der du har klart det bra. Er bevisst på å ikke la det gå utover andre.
Er du en god leder? Eksempel
Jeg mener jeg har gode lederegenskaper, og vil med dette bli en god leder. Her er det «umulig» å svare rett. Men søker du på lederstilling, er det mye bøker om hvordan en leder skal oppføre seg. Men personlige verdier kombinert med bedriftens verdier, er et viktig poeng. Henvis til andre lederoppgaver du har hatt og vis gjerne til økonomiske bragder du har fått til.
Hvordan vil din beste venn beskrive deg?
Nok et meget personlig spørsmål, vær ærlig og husk og ikke bare nevn positive sider. For ingen er vel helt perfekt?
Hva mener du om dine tidligere overordnede?
Du må ALLTID være positiv når du omtaler tidligere sjefer. Si gjerne noen spesielle situasjoner du har likt ved din tidligere arbeidsgiver. Fortell at han var faglig dyktig og utførte god personalpolitikk. En sjef du har tatt med deg mye fra?
I et eventuelt gruppearbeid, hva slag rolle inntar du?
Du bør ikke være ett av ytterpunktene, overivrig eller lat. Du bør innta en slags meglerrolle, mellom de to tidligere nevnte ytterpunktene. Tar tak i situasjonen hvis det ikke er noen framgang, eller hvis noen forslag blir sett bort fra. Det er viktig å bruke tiden effektivt
Hva slags mennesker liker du?
Jeg liker egentlig ja-mennesker som deler engasjement og humor med andre. Men kommer godt overens med alle typer mennesker, det fordi jeg føler meg selv som meget velvillig menneske. Vis til eksempler fra tidligere, der du kommer godt overens med både vanskelige og «lette» mennesker.
Hva gjør deg glad?
Nevn gjerne et par ting utenfor arbeidssammenheng, men det intervjueren er ute etter er hva som gjør deg glad i arbeidssammenheng. Eksempel kan være når du har fått til en vanskelig oppgave etter lang og hard jobbing.
Hva gjør deg sint?
Her må du være forsiktig! Kombiner dette spørsmålet med det spørsmålet om temperament, vanskelig for å bli sint. Her kan du også nevne en ting utenom arbeidssammenheng, men også her må du komme med noe som er relatert til arbeid. Et eksempel kan være illojale medarbeider, men du farer ikke opp, men sier ifra på en konstruktiv måte.
Hvor lenge forventer du å jobbe hos oss?
Vær ærlig! Men overdriv gjerne i positiv retning for arbeidsgiveren. Du skal ikke bare suge ut kunnskap og forlate bedriften. Når jeg får stabilisert meg i firmaet og hvis utviklingsmulighetene er tilstede ser jeg meg i dette firmaet i lang tid framover.
Er du strukturert?
Det kommer an på arbeidsmengden. Ja, jeg er strukturert, men det er ikke sikkert at du ser det hvis du kommer inn på arbeidsplassen min. Det er viktig å ikke framstå som en «tørrpinne», men som en ansvarsbevisst og ryddig person.
Hvis du blir ansvarlig for en feil som ikke er din skyld, hvordan reagerer du?
Kommer an på hva det er. Er i utgangspunktet ikke redd for å ta på meg skyld for noe, men er det en alvorlig feil vil jeg gjerne rette opp i den.
Er du punktlig?
Ja, jeg er punktlig på oppmøte, men ikke ved avreise.
Føler du at du er vellykket?
Ja, det er du! Men du ser alltid muligheten for å komme videre. Det er viktig å ikke stagnere.
Hvor lang tid tar det før du bidrar positivt i vårt firma?
På grunn av min kompetanse og iver for å få utrettet noe, regner jeg med at det vil skje på meget kort tid. Men det er viktig med god opplæring, bli satt inn i rutiner og få den informasjon som er nødvendig for å utføre en god jobb.
Hvilket stillingsnivå forventer du å inneha i løpet av to år hos oss?
Ikke gi inntrykk av du er for mye frampå. Trives jeg godt, og får brukt mine kunnskaper, håper jeg på en stilling med lederansvar hvis mulighetene er tilstede.
Du er muligens overkvalifisert, hva mener du?
En sterk bedrift trenger en sterk person.
Erfarne folk er et aktivum i dag.
Få bedre resultater ved å ansette meg
Hvis en kollega kommer til deg med personlige problemer, hvordan reagerer du?
Du vil være imøtekommen, og hjelpe personen enten på jobben, på puben etter jobb eller hjemme. Er det alvorlig vil jeg prøve å overbevise personen om at det er best å få klarlagt problemet med personalansvarlig. Gi inntrykk av at du bryr deg om andre mennesker.
Ser at du har stort fravær og dårlig ordenskarakter fra videregående, hvorfor?
Fortell her at du ble «rådet» av rådgiveren ved ungdomsskolen til å bruke de gode karakterene dine til denne skolen, og du var uvitende og ung og gjorde som han sa. Men du ble påtvunget en masse fag du egentlig ikke ville ha og du fullfører alltid noe du har begynt på.
Er vi førstevalget ditt, av de stillingene du har søkt?
De vil alltid høre at de er førstevalget ditt! Er du ikke MEGET høyt utdannet og veldig etterspurt bør du spille på deres noter. Begrunn det med at du har undersøkt nøye hva firmaet driver med og at det virker interessant og spennende og jobbe her. Og lov dem at de er førstevalget ditt.
Er du et positiv menneske?
Ja, du er et positivt menneske som er sosialt aktiv. Og de tilbakemeldinger du har fått av personer som omgås deg mener det samme. Men alle mennesker kan ha en dårlig dag, det har jeg også, men er bevisst på å ikke la det gå utover andre.
Liker du å diskutere? Hvorfor?
Glad i en diskusjon! Det får fram sider ved en sak jeg kanskje selv ikke har tenkt på.
Hvis du har planlagt hyttetur, og vi har behov for din hjelp den aktuelle helgen, hva gjør du?
Det er selvfølgelig ikke noe problem. Har bedriften bruk for meg der og da, kan det ikke utsettes! En hyttetur kan alltid utsettes til en annen gang.
Hvordan stiller du deg til skiftordninger?
Personlig. Stiller krav til familiesituasjon og andre elementer. Vær ærlig! Si ikke ja til skiftordninger, hvis det ikke passer deg. Hvis de vil ha deg finner de løsninger til deg. Men du trår selvfølgelig støttende til i spesiell situasjoner.
Hvor fikk du høre om stillingen?
Enda et tilsynelatende ufarlig intervjuspørsmål som brukt riktig gir deg den perfekte muligheten til å skille deg ut og vise hvor engasjert du er i firmaet. Om du for eksempel hørte om jobben gjennom en venn eller en forretningsforbindelse, fortell hvem det var og hvorfor du ble så gira på jobben. Hvis du fant jobben gjennom et arrangement eller en artikkel, fortell om det. Selv om du fant stillingen på finn.no, er det nå du kan dele nøyaktig hva som gjorde at du ble tiltrukket til akkurat denne jobben.
Hva er din største prestasjon?

Ingenting sier ”ansett meg” bedre enn en lang liste med utrolige prestasjoner i tidligere jobber, så ikke vær redd for å svare på dette spørsmålet
Hva er din drømmejobb?
Dette er også et spørsmål som skal avdekke om jobben samsvarer med dine karrieremål. Du vil helt sikkert få noen smil om du svarer ”fotballproff”, men det er bedre å snakke om dine mål og ambisjoner og hvordan denne jobben vil føre deg nærmere disse.
Hvorfor slutter du i din nåværende jobb?
Denne er tøff, men du kan være sikker på at spørsmålet kommer. Sørg for å være positiv – du har ingenting å tjene på å være kritisk mot dine tidligere sjefer. Istedenfor bør du legge det frem slik at det viser at du er klar for nye utfordringer, og at jobben du nå søker på passer bedre for deg enn dine tidligere eller nåværende jobb.
Kan du forklare hvorfor du endret karriereløp?
Forklar intervjueren hvorfor du har tatt de karrierevalgene du har gjort. Desto viktigere er det å gi et par eksempler på hvordan dine tidligere erfaringer kan styrke denne nye rollen. De trenger ikke å være direkte overførbare, og faktisk kan det være mer imponerende når en kandidat kan få tilsynelatende irrelevant erfaring til å virke relevant for en rolle.

 

Intervjuspørsmål uten kommentarer:

Spørsmål om utdanning:

 • Hvorfor valgte du den utdannelsen du har?
 • Hvorfor valgte du den skolen du gikk på?
 • Hvordan taklet du overgangen fra vidergående til høyere utdanning?
 • På hvilken måte føler du at studiene har forberedt deg til arbeidslivet?
 • Hvis du kunne lagt om studieløpet ditt, hva ville du ha gjort annerledes?
 • Hvis du kunne ha forandret på noe ved skolen du gikk på, hva ville det ha vært?
 • Hvilke fag likte du best/verst – hvorfor?
 • Føler du at karakterene du har gjenspeiler studietiden din?
 • Hvordan har studiene forandret deg som person?
 • Hva gjorde du for å strukturere studietiden din best mulig?

Spørsmål om karrieren din:

 • Fortell om ting som har påvirket deg til valg av karriere?
 • På hvilket tidspunkt valgte du denne karrieren?
 • Hvilken egenskap vil du si er din sterkeste for å bygge en karriere?
 • Mener du selv å ha kvalifikasjonene for å bli suksessrik i din karriere?
 • Fortell om ting som har motivert deg til å bygge opp karrieren?
 • Hvilke risikoer har du tatt for å oppnå dine karrieremål?
 • Fortell om noe som gjorde at du tvilte på om du har valgt riktig karriere?
 • Fortell om en person som har inspirert deg til å velge denne karrieren.

Personlige spørsmål:

 • Hvordan vil du beskrive deg selv?
 • Hvordan vil noen som kjenner deg beskrive deg?
 • Ser du på deg selv som målrettet?
 • Hva ser du på som din største bragd i livet?
 • Hvilke situasjoner ser du på som de vanskeligste?
 • Hvordan takler du å være underlagt autoriteter?
 • Har du noengang vært i konflikt med en overordnet, hvordan løste du i tilfelle denne situasjonen?
 • Fortell om et problem du har hatt og hvordan du løste det?
 • Hvis du kunne forandre noe ved deg selv, hva ville det ha vært?
 • Fortell om en opplevelse i livet hvor du føler at det ikke gikk som det skulle, hva lærte du av dette?
 • Beskriv en situasjon hvor du inngikk et vellykket kompromiss?
 • Hvor god er du til å lytte?
 • Hvor flink vil du si at du er til å motivere andre til å jobbe?
 • Gi et eksempel på hvor du lyktes i å motivere andre?
 • Ser du på deg selv som et konkurransemenneske?
 • Hvordan takler du å få dine prestasjoner målt?
 • Fortell om en situasjon hvor din troverdighet ble satt på prøve.

Spørsmål om arbeidsplassen:

 • I hvilken grad tror du at du vil trenge opplæring for å jobbe hos oss?
 • Hvordan ser du på det å reise mye i jobben?
 • Ville du ha flyttet bolig for å få denne jobben?
 • Hva vet du om denne jobben?
 • Hvilke forslag har du til forbedringer ved denne arbeidsplassen?
 • Fortell om en person du synes det var vanskelig å arbeide med, og hva som gjorde vedkommende vanskelig?
 • Fortell om hva du gjør for å samarbeide med noen du misliker på jobben?
 • Hvordan ville du ha taklet følelsen av å være mislikt på jobben?
 • Hva er viktigst mener du, effektivitet eller kreativitet?
 • Fortell om erfaringer du har som gjør deg kvalifisert til jobben?
 • Hvordan imøtekommer du en viktig arbeidsoppgave?
 • Fortell om en tidligere jobbsituasjon hvor du viste god dømmekraft?
 • Gi et eksempel på en situasjon hvor du viste god presentasjonsevne foran en større forsamling
 • Hvor godt vil du si at du arbeider i team?
 • Fortell om en utfordring i arbeidslivet som du ikke taklet?
 • Fortell om en idé eller et forslag som du la frem som ble brukt og ble en suksess?
 • Fortell om en situasjon hvor du var nødt til å gjøre flere ting på en gang – hvordan ble resultatet?
 • Fortell om en tidligere arbeidssituasjon hvor du hadde en misfornøyd kunde, hvordan taklet du denne situasjonen og hva ble utfallet?
 • Fortell om en gang du ikke klarte å overholde en tidsfrist? Hva ble utfallet for deg og for de som laget tidsfristen?
 • Gi et eksempel på en situasjon hvor din dårlige dømmekraft gav negative resultater?
 • Nevn tre ting som er viktig for deg ved denne jobben?
 • Hvilket lønnsnivå forventer du av denne stillingen?
Translate »