Kontakt med arbeidsgiver

Som jobbsøker så kommer du nok ikke utenom å måtte ta kontakt med en arbeidsgiver. For mange så blir den eneste kontakten med arbeidsgiver en epost eller et brev, mens for andre så kan det bli telefonsamtale, skypesamtale, møte eller intervju.

For de som velger å gjøre noe mer enn bare å sende en epost til arbeidsgiver så er ofte første kontakt en telefonsamtale. I den sammenheng så er det noen ting å tenke på i forkant.

For det første så er det en aksept blant arbeidsgivere på at jobbsøkere tar kontakt. Dersom du velger å ta kontakt så viser dette initiativ hos deg som jobbsøker, noe arbeidsgivere setter pris på. Samtidig så vil du kunne vise arbeidsgiver at du takler litt stressende situasjoner og ikke minst at du behersker kommunikasjon.

Det du må huske på er at førsteinntrykk er viktig, og da telefonsamtalen ofte er første kontakt med arbeidsgiver så bør en være forberedt. Det anbefales ikke å ta dette på sparket, men heller gjøre litt forberedelser.

Forberedelsene går ut på at du har lagt en strategi for hva målet med samtalen er. Er målet å få presentert deg eller er målet å få hentet ut informasjon, kanskje du lurer på noe. En god samtale vil kunne inneholde begge disse ingrediensene.

En telefonsamtale til arbeidsgiver kan dreie seg om både annonserte stillinger og som en henvendelse mot det skjulte markedet.

Annonsert stilling

Målet med en slik samtale er at du bør ha noen spørsmål, og at du både får gitt informasjon og mottatt informasjon.

Når det gjelder spørsmål, så bør du gjøre en grundig vurdering på om dette er gode spørsmål. Om du ikke finner svar på dette i stillingsannonse, bedriftens nettside eller andre kommunikasjonskanaler bedriften har – da er det et godt spørsmål. Det anbefales ikke å stille spørsmål vedrørende lønn, goder, arbeidstid og lignende – spørsmålene bør utelukkende gjelde innhold i stillingen.

En samtale vil også kunne gi deg informasjon ut over det som stod i stillingsannonsen, noter dette ned og bruk det eventuelt i søknaden.

Det skjulte markedet

Målet med en telefonsamtale her er at du skal få arbeidsgiver til å få så mye interesse for deg at han ønsker å bli enda bedre kjent med deg, altså at du får treffe arbeidsgiver for en samtale.

En slik samtale må aldri inneholde spørsmålet om de har en ledig jobb. Du vil som regel da få et nei, og du kan risikere at hele samtalen stopper opp.

Denne type samtale bør planlegges så godt som mulig med tanke på hva du skal si. Du får ikke anledning til å gi en avhandling om deg selv, så her må du tenke mest mulig informasjon på kortest mulig tid.

En fremgangsmåte kan være:

  • Ta telefonen fatt og ring
  • Om du ikke har direkte nummer, eller vet hvem du skal prate med; spør etter den som har med ansettelser å gjøre
  • Presenter deg alltid med navn, og spør om vedkommende har tid til å prate med deg. Dersom det ikke er tid til en prat, spør om det er greit å ringe tilbake.
  • Du har nå kommet så langt at du må få frem budskapet. Dersom du har kunnskap om noe rundt arbeidsgiver, nevnt dette. Det kan f.eks. være kunnskap om ordretilgang, at du har lest noe i lokalavisen, sett noe på Facebook siden til bedriften osv. Dette viser at du følger med.
  • Fortell så helt kort om din egen bakgrunn og kvalifikasjoner (som du på forhånd har tenkt igjennom, og vet at er aktuelle for den type jobb du er på jakt etter hos akkurat denne arbeidsgiveren).
  • Foreslå så direkte et tidspunkt for en eventuell avtale. Si at du gjerne vil bli bedre kjent med arbeidsgiver for å se hvilke muligheter som ligger hos denne nå eller i fremtiden.
  • Dersom det ikke passer for arbeidsgiver det tidspunkt du gir, foreslå da et tidspunkt 2 uker frem i tid. Da er det som regel bedre plass i kalenderen.
  • Husk til slutt å takke pent for at vedkommende tok seg tid til å prate med deg.

Oppsummering:

  • Telefonsamtalen er tosidig, du får og gir informasjon.
  • Vær høflig, kort og konsis og snakk tydelig.
  • Vær forberedt
  • Gjennomfør samtalen i rolige omgivelser
  • Husk å vise til telefonsamtale i søknad
  • Tren gjerne på en samtale

 

Mer om temaet:

Translate »